2020-09-25

Університет відвідали голова Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України Олеся Ващук, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародної економіки Національного авіаційного університету Анастасія Сімахова, кандидат технічних наук, викладач Інституту фізики гірничих процесів Національної академії наук України Андрій Хорольський.

Під час зустрічі обговорили налагодження партнерських зв’язків, сприяння, взаєморозуміння завдань української науки та використання можливостей для молоді.

За словами голови Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України Олесі Ващук, основна мета проєктів, що наразі розвиваються Міністерством освіти і науки України, – налагодження конструктивного діалогу, партнерства та взаємопідтримки з молодими вченими у регіонах: «Маємо хороший старт, «виросли» до того, що пропонуємо вченим створювати власні проєкти. Для належного фінансування знайшли альтернативу – обираємо проєкт, що набрав найбільшу кількість голосів у Міністерстві. Так, це непросто, намагаємося розвивати молоду науку, рухатися вперед та розуміти труднощі, що на нас чекають». Спікерка презентувала основні напрямки діяльності державного органу, акцентувала увагу на вже створених можливостях для молодих вчених України.

Анастасія Сімахова та Андрій Хорольський розповіли про впровадження у 2020 році нових інтерактивних проєктів при МОН України. Серед них:

  • «Школа молодого науковця» - інтенсивний навчально-пізнавальний інтерактивний курс, орієнтований на актуальні проблеми становлення та професійного розвитку молодих вчених України;
  • Онлайн-лекції Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України – проєкт з організації публічних виступів, спрямованих на розвиток та професійне становлення молодих вчених;
  • Монографія на грант - конкурс грантів на видання монографій молодих вчених;
  • Здобутки молодих вчених – проєкт зі сприяння промоції здобутків молодих вчених;
  • Всеукраїнський (національний) конкурс наукових та навчальних видань «Відкрита наука, сталий розвиток, інноваційні агротехнології” - конкурс наукових та навчальних видань;
  • Комунікації молодих вчених під час карантину.

Голова Ради молодих вчених Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидат технічних наук, член президії Ради молодих учених Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України, лауреатка Премії Президента України для молодих вчених 2018 року Ксенія Чичуліна презентувала основні напрями діяльності Ради молодих вчених університету.

«Рада молодих вчених Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» створена за ініціативою ректора університету, професора Володимира Онищенка для всебічного сприяння діяльності молодих вчених, мотивації їх до занять науковою діяльністю. На сьогодні у політехніці створені сприятливі умови для розвитку, підвищення професійних компетентностей молодих науковців, їхньої участі у міжнародних стажуваннях та науково – практичних конференціях. Маємо чимало здобутків, продовжуємо працювати над розширенням спектру діяльності Ради молодих вчених, залученням науковців до масштабних проєктів. Сьогоднішня зустріч дає нам нові орієнтири та можливості», – підкреслила проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», лауреатка Премії Президента України для молодих вчених 2017 року Світлана Сівіцька.

У 2018 році троє молодих учених університету входили до складу фахових секцій експертної ради МОН України з відбору проектів наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих учених, що фінансуються за рахунок коштів загального фонду державного бюджету. У 2019 році було направлено шість проєктів наукових робіт другого (зовнішнього) етапу Конкурсу, які пройшли експертизу в Міністерстві освіти і науки України і були високо оцінені експертною комісією. Саме до формування таких проєктів було залучена велика кількість молодих науковців нашого університету. А вже в 2020 році пройшли затвердження Вченою радою університету дві держбюджетні теми для подальшого проходження етапів конкурсу Міністерства освіти і науки України. Голова Ради молодих учених Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшла до складу Президії Ради молодих вчених та спеціалістів Північно-Східного наукового центру Національної академії наук України і Міністерства освіти і науки України. В рамках наукової співпраці Рада молодих учених Полтавської політехніки долучилась до VI наукового міждисциплінарного квесту: «Пошуки скарбів науки» 18 травня 2019 року в місті Харків.

«Рада молодих учених університету надає консультативну допомогу у виконанні наукових досліджень молодими вченими і фахівцями, популяризації їхніх досягнень у сфері академічної науки та впровадження результатів їх досліджень. На сьогодні успішно проводяться конкурси робіт молодих учених та збільшується частка фінансування таких проєктів державою, збільшується кількість урядових стипендій з метою стимулювання наукової діяльності молоді», – додала Ксенія Чичуліна.

Представники Ради молодих вчених також залучали креативну молодь для навчання у єдиній на Полтавщині Стартап школі, та презентували власний бізнес – проєкт, що став фіналістом VIII Фестивалю інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2019 в м. Київ.

Серед вагомих здобутків молодих вчених університету – отримання шести Премій Президента України для молодих вчених за наукові роботи «Ресурсозберігаючі конструкції будівель та споруд» та «Конструктивне забезпечення надійності складних будівельних систем: безпековий аспект». Серед молодих вчених політехніки – стипендіати Кабінету міністрів України для молодих учених (Максим Харченко, Ксенія Чичуліна, Олександра Маслій, Олександр Зима), іменної стипендії Полтавської міської ради для молодих вчених (Ольга Бондаревська та Юрій Авраменко). У 2019 році розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації молодим вченим – доценту кафедри германської філології та перекладу Національного університеті імені Юрія Кондратюка Анні Павельєвій та аспіранту Мкртичу Акопяну призначили стипендію імені Героя Небесної Сотні – Героя України Ігоря Сердюка у номінації «Молоді вчені закладів вищої освіти та наукових установ».

Гості високо оцінили діяльність Ради молодих вчених університету та обговорили шляхи участі полтавських науковців у форумах, проєктах, онлайн-лекторіях. Для гостей підготували насичений кампус-тур сучасними лабораторіями та спортивними локаціями Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Учені обмінювалися контактами, ставили питання, висловлювали власні пропозиції, зокрема, розширення спектру конкурсів для науковців філологічного профілю.

Для налагодження тіснішої комунікації спікери рекомендували стежити за новинами Ради, зокрема у соцмережах. Науковці Міністерства освіти і науки України працюють над створенням єдиного реєстру молодих вчених України, що дозволить вченим з різних закладів освіти чи наукових установ працювати над спільними проєктами.

Рада молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України – консультативно – дорадчий орган, що спрямовує власну діяльність на розширення стимулювання професійної діяльності молодих вчених у міжнародних, національних та іноземних закладах вищої освіти та наукових установах, підвищення їх фахового рівня і реалізації їх творчої та професійної активності. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно долучається до державних наукових та освітніх ініціатив.

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top