2020-09-30

Через карантинні обмеження та складну епідеміологічну ситуацію Всеукраїнський форум молодих вчених відбувся у онлайн-форматі на платформі Microsoft Teams за персональними запрошеннями. До участі долучилися представники Міністерства освіти і науки України, Ради молодих вчених при МОН України, Рад молодих учених міст та закладів вищої освіти, наукових установ та молодих науковців, зацікавлених у створенні Рад молодих учених в представлених ними інституціях.

Голова Ради молодих вчених Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидат технічних наук, член президії Ради молодих учених Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України, лауреатка Премії Президента України для молодих вчених 2018 року Ксенія Чичуліна виступила з доповіддю «Успішний досвід роботи Ради молодих вчених Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», де поділилася успішними кейсами досвіду діяльності молодих науковців політехніки.

Учасників форуму привітали голова комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак та заступник міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук, побажали успішної плідної діяльності під час форуму та висловили готовність підтримати будь-які ініціативи представників наукової еліти країни на законодавчому рівні.

«Перш за все хочеться побажати молодим ученим працювати і досягати результатів. Надважливим для України сьогодні є ваші надбання, що націлені на розвиток економіки. Колеги, давайте орієнтуватися на практику, враховуючи важливість теоретичного підґрунтя. А як батько школяра, пропоную більше розповідати нашим дітям про роботу вченого та її важливу роль у розвитку суспільства», – зазначив Ігор Гарбарук.

«Сьогоднішній форум – чудова можливість для комунікації між науковцями, окреслення основних цілей створення Рад молодих вчених, створення умов для ефективного розвитку молодої української науки. Практичний досвід та промоції для молодших поколінь – один з напрямків діяльності нашої Ради молодих вчених. На форумі молоді вчені країни почнуть працювати над створенням спільної резолюції по створенню сприятливих умов для залучення талановитих науковців з усієї країни», – підкреслила голова Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України Олеся Ващук.

«Саме в єднанні наша сила. Національним фондом досліджень вже зроблено перші кроки у напрямку підтримки молодих вчених. Цього року проведено конкурс «Підтримка досліджень провідних та молодих вчених», 2021 року Науковою радою фонду заплановано проведення окремого конкурсу для молодих вчених. Бажаю, щоб сьогоднішня зустріч пройшла надзвичайно плідно, пам’ятайте – підтримка провідних вчених, окремих громад та держави науці гарантована», – зазначила виконавча директорка Національного фонду досліджень Ольга Полоцька.

Про готовність молодих талантів інвестувати більшу частину власного часу у заняття науковою діяльність розповіла у своєму виступі Генеральна директорка директорату науки та інновацій Юлія Безвершенко: «Незважаючи на те, що в умовах пандемії комунікації між представниками наукової спільноти відбуваються в онлайн – форматі, проведення потужного наукового форуму засвідчує, що для української науки немає кордонів та обмежень. Учасникам бажаю залишатися провідними вченими, що в наших умовах часом непросто, шукати балансу між громадською активністю та власними науковими напрацюваннями. Завдяки спільній завзятості, відкритості до позитивних змін буде й надалі створюватися позитивний мікроклімат для розвитку потенціалу нової генерації науковців».

За словами заступниці голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Наталії Стукало, двома провідними трендами для українських молодих вчених залишаються академічна доброчесність та інтернаціоналізація, молоді науковці розширили кордони власних досліджень, посиливши співпрацю з багатьма європейськими інституціями, зокрема Європейською Радою аспірантів і молодих учених ЄВРОДОК. Спікерка запросила науковців активніше долучатися до спільної діяльності над покращенням освітніх програм, за якими готують фахівців у закладах вищої освіти країни.

Науковці у декількох панельних дискусіях обговорювали теми, що стосувалися цілей та процедури створення Ради молодих вчених, об’єднання молодих вчених у закладах вищої освіти та наукових установах, закордонного досвіду діяльності, проблем взаємодії з органами влади та громадськими організаціями тощо. Основною метою форуму є створення платформи для розвитку зв’язків між молодими вченими, налагодження конструктивного діалогу між Радами молодих вчених, органами влади та громадськістю.

Панельну дискусію форуму, де очільники Ради молодих вчених закладів вищої освіти та наукових установ презентували власний успішний досвід, модерувала кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародної економіки Національного авіаційного університету Анастасія Сімахова.

«Протягом останніх років представництва Ради молодих вчених Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели ряд різнопланових заходів для талановитої молоді – круглі столи, науково-методичні семінари, форуми, тренінги. Беремо участь у різноманітних грантових проєктах, науковці нашого університету працюють над потужний проєктом Жана Моне «Виклики енергоефективності: співпраця України з ЄС». Серед наших здобутків – шість премій Президента України для молодих вчених, чотири стипендії Кабінету Міністрів України для молодих вчених, іменні стипендії Полтавської ради для молодих вчених та стипендії імені Героя Небесної сотні Ігоря Сердюка у номінації «Молоді вчені закладів вищої освіти і наукових установ». Аспірантка університету Олена Єфіменко отримувала іменну академічну стипендію Президента України для студентів і аспірантів закладів вищої освіти.

Минулий 2019 рік відзначений участю Ради молодих вчених університету у Всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях, виставках в Узбекистані, Азербайджані, Англії, Сполучених Штатах Америки», – розповіла Ксенія Чичуліна, голова Ради молодих вчених Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

Діяльність Ради молодих вчених політехніки була високо відзначена організаторами форуму: «Приємно слухати про досвід успішної діяльності молодих науковців, якщо такі успіхи має один потужний університет, то виникає потреба ефективніше комунікувати та переймати позитивний досвід. Тоді українська молодь бачитиме перспективи самореалізації в науці та дбатиме про розвиток власної держави».

Напередодні форуму делегати Ради молодих вчених при МОН України завітали до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та поспілкувалися з молодими науковцями політехніки.

«Рада молодих вчених є «парасольковою організацією», створеною як втілення ідеї про об’єднання молодих вчених держави у прагненні кристалізувати власні сили на створення Рад молодих вчених при Національній академії наук та Міністерстві освіти і науки України.

На мою думку, одним з питань, занесених до напрацьованої резолюції, має бути формування довіри до участі у конкурсах проєктів. Варто поміркувати над тим, які умови стимулюють до розвитку наукової активності або, навпаки, виштовхують, створюючи мобільність вчених у іншій сфері чи за кордоном», – наголосив начальник Управління державної служби якості освіти у Полтавській області, голова Ради молодих вчених при МОН України (2012 – 2020 рр.) Юрій Кращенко.

У рамках Форуму Олеся Ващук та Олександр Торбас провели практичний тренінг з організації Ради молодих учених, а також обговорили кейс необхідних документів для створення такої Ради і її успішного функціонування.

«Кожен із нас, приєднавшись до Форуму, ставив певну мету. Головне у нашій справі – ставити надвисокі цілі і щосили добиватися їх реалізації. Сьогодні всі ми тут задля створення інструментів досягнення цілей молодих учених», – прокоментувала голова Ради молодих вчених при МОН Олеся Ващук.

У підсумку учасники першого Всеукраїнського форуму молодих вчених прийняли резолюцію з кількох пунктів, зокрема погодились скоординувати зусилля з метою приведення правового статусу молодого ученого в Україні у відповідність до європейських стандартів та найкращих світових зразків, популяризувати цінність науки та освіти, сприяти інтеграції бізнесу, влади та науки, привернути увагу громадськості до проблем молодих учених з метою їх вирішення та підтримки на місцевому, державному та міждержавному рівнях. Участь науковців у події засвідчена сертифікатами.

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top