2021-02-25

З нагоди Міжнародного дня жінок та дівчат в науці фахівці Центру «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» провели онлайн-дискусію «Як збільшити кількість дівчат у науці?», до якої долучилися знані науковиці, співробітниці наукових установ та усі небайдужі до питань розвитку «жіночої» науки в Україні. Учасниці обговорили шляхи досягнення якісних змін під час процесу залучення жінок і дівчат до науки та можливості зменшення гендерного дисбалансу в науковому середовищі.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представляла доктор економічних наук, професор, директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Ірина Черниш.

Жінки-науковиці з різних куточків країни обговорили шляхи подолання гендерних стереотипів та упереджень у ставленні до науки, поділилися власними «секретами» як не втратити інтерес до занять науковою діяльністю упродовж навчання в школі та університеті, подискутували над можливостями розкриття наукового потенціалу дівчат і жінок в Україні.

«Участь у подібних наукових заходах для жінок спонукає до додаткових роздумів над проблемами гендерної нерівності та стереотипізації, що панують у сучасному інформаційному суспільстві. Особисто для мене, сьогоднішня дискусія стала можливістю поділитися досвідом розвитку науки жінками в стінах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – у нас створені максимально сприятливі умови для гармонійного розвитку всебічнорозвиненої особистості, починаючи від навчання в аспірантурі та завершуючи самостійною науковою діяльністю.

Цей рік для науковиць Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став надзвичайно вдалим – одразу три представниці політехніки стали лауреатками Премії Президента України для молодих вчених 2020 року. Звичайно, є куди рухатися далі, маємо достойні приклади для наслідування, будуємо плани та сумлінно працюємо над їхнім втіленням», – прокоментувала Ірина Черниш.

Упродовж зустрічі учасниці круглого столу сформували практичні рекомендації для закладів вищої освіти України, звернення до Президента, Верховної Ради України та Національної академії наук України.

Серед пріоритетів розвитку «жіночої» науки – системний вплив, обговорення зі стейкхолдерами проблем кар’єрного зростання науковиць, створення рольових моделей успішних жінок, менторство відомих науковиць, які можуть підтримати порадами інших жінок, що займаються наукою, зміцнення довіри до науки через роботу з журналістами, підтримка на рівні територіальних громад та органів місцевого самоврядування діяльності закладів СТЕМ-освіти та позашкільної освіти.

На локальному рівні учасниці передбачають розгляд питання про встановлення в університетах, коледжах, наукових установах Національної академії наук України спеціальних стипендій для жінок-науковиць. На їхню думку, частина коштів з фінансування масштабних наукових проєктів повинна спрямовуватися на підтримку наукової діяльності дівчат та жінок у вигляді оплати поїздок на конференції, можливості пройти платні курси, видання наукової статті, поглиблення знань у області власних наукових інтересів на різноманітних онлайн-платформах, під час професійних тренінгів тощо.

Щоб зацікавити студентську та учнівську молодь до занять науковою діяльністю, закладам загальної середньої освіти радять посилити профорієнтаційну допомогу майбутнім абітурієнтам та їхнім батькам у вигляді індивідуальних консультацій щодо обраної професії, забезпечити підтримку шкільних вчителів, що можуть здійснювати профорієнтаційний супровід школярок, мотивацію школярок до участі у проєктах Малої академії наук України.

Роботодавцям варто подумати над створенням окремої грантової програми для науковиць, забезпеченні умов дистанційної роботи чи гнучкого робочого графіка, організацію днів на кшталт «Приведи дитину на своє робоче місце» тощо.

Фахівці Центру «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» планують продовжувати серію просвітницьких, надихаючих зустрічей та заходів, спрямованих на розвиток soft skills українських науковиць. Адже серед пріоритетних напрямків діяльності Центру – формування неупередженого ставлення до успішного кар’єрного росту жінок та дівчат та формування їхнього потужного наукового потенціалу.

Минулого року студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» дізналися про компанії, що змінюють світ, а аспірантка політехніки Катерина Челембієнко обрана Амбасадоркою Цілей Сталого Розвитку ООН.

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top