2021-02-11

Щорічно свято відзначається 11 лютого за рішенням 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року, адже на той час дослідження, проведені в 14 країнах світу, виявили певний дисбаланс між чоловіками і жінками у науковій сфері.

Згадка в назві свята не тільки жінок, але і дівчат не випадкова, адже свято спрямоване на актуалізацію теми участі в наукових спільнотах шкільного періоду навчання не тільки хлопчиків, але і дівчат, чия участь у них набагато нижча.

За даними Інституту статистики ЮНЕСКО, лише 28% науковців у світі – жінки, в Україні цей показник коливається у межах 46%, наша держава займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу.

Проблема становлення, «пошуку себе» в науці для жінок надзвичайно актуальна – у XXI столітті науковиці продовжують стикатися з труднощами та дискримінацією. Жінки в галузях природничих, технічних, інженерних та математичних наук публікують менше наукових праць, отримують менші виплати за свої дослідження і не просуваються кар'єрними сходами так швидко, як чоловіки.

Цього року пандемія наочно продемонструвала важливу роль жінок-дослідників на різних етапах боротьби з світовою пандемією COVID-19, починаючи з поглиблення знань про вірус та закінчуючи розробкою методів тестування та вакцини проти вірусу. Тому в лютому 2021 року святкування Міжнародного дня жінок у науці присвятили темі «Жінки-вчені на передньому краї боротьби з COVID-19» та зібрало експерток з усіх куточків світу, що працюють в галузях, пов'язаних з пандемією.

Цього ж дня у віртуальному форматі проходить шоста Міжнародна конференція «Міжнародний день жінок і дівчаток в науці», на якій обговорюють актуальні проблеми жіночої науки.

Жіночі сторінки історії, пов’язані з історією науки, з науковими дослідженнями, винаходами та досягненнями жінок, залишаються маловідомими, а ставлення до жінок, які обрали науку сферою реалізації дуже часто упередженим.

Для того, аби зробити жінок видимими, відзначити їхню роль та наукові досягнення, представниці та представники українських громадських організацій, дослідниці-активістки розробляють різноманітні арт-проєкти, круглі столи та наукові дискусії.

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» створені максимально сприятливі умови для заняття науковою діяльністю, постійно оновлюється лабораторна база, а переважну більшість членів Ради молодих вчених університету складають представниці жіночої статі. У стінах нашого закладу вищої освіти перші впевнені кроки в науці роблять здібні студентки різних навчально-наукових інститутів та факультетів.

За понад 200-річну історію освітніх традицій Полтавської політехніки чимало талановитих жінок-науковиць зробили вагомий особистий внесок у розвиток університетської та української науки. На сьогодні Полтавська політехніка є регіональним лідером за досягненнями жінок у науці – переможницями престижних наукових конкурсів, авторками масштабних досліджень та першовідкривачками нових перспективних наукових напрямків, лауреатками Премії Президента України для молодих вчених, державних премій, володарками урядових відзнак та нагород. До речі, вперше за історію університету премію Президента України для молодих вчених 2020 року присудили суто жіночому колективу науковиць – Аліні Глушко, кандидатові економічних наук, доцентові Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Аліні Янко, кандидатові технічних наук, доцентові Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Ользі Джигорі, кандидатові економічних наук, старшому викладачеві Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Щиро вітаємо студенток, аспіранток, докторанток та науковиць Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з Міжнародним днем жінок та дівчаток у науці!

Висловлюємо повагу та щиру вдячність за вашу активну життєву позицію, натхненну працю та відданість своєму покликанню. Творчого натхнення, плідної праці, нових ідей та проєктів, успіхів у наукових пошуках!

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top