2020-02-13

Указом Президента України № 903/2019 за роботу «Конструктивне забезпечення надійності складних будівельних систем: безпековий аспект» премії Президента України для молодих вчених за 2019 рік отримали:

  1. Юлія Чурса – кандидат технічних наук, начальник науково-дослідницької частини Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»;
  2. Юрій Авраменко – кандидат технічних наук, доцент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»;
  3. Олександр Зима – кандидат технічних наук, доцент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»;
  4. Олександра Маслій – кандидат економічних наук, доцент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

 

13 лютого Президент Володимир Зеленський зустрівся з лауреатами премії Президента України для молодих вчених за 2019 рік у Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського. Він ознайомився з роботами лауреатів, оглянув експозицію Фонду Президентів України та вручив лауреатам премії свідоцтва й нагрудні знаки.

«Я радий сьогодні відзначити українських вчених державними преміями. Я неодноразово казав і повторюватиму: найцінніше, що є в України, – це наші люди. Їхній розум, таланти, креативність та працьовитість. І це доводять наші науковці», – сказав Володимир Зеленський під час зустрічі.

Лауреатами цьогорічної премії стали автори 40 наукових робіт у сферах інфраструктури, енергетики, оборони, сільського господарства, медицини, екології, кібербезпеки тощо.

«Ці роботи модернізують процеси, дозволяють державі потенційно зекономити або заробити мільярди гривень, здатні покращити життя як окремих галузей, так і всіх громадян України. Саме тому цього року ми кардинально змінили концепт заходу. Ми хочемо, щоб роботи переможців не загубились у довгих ящиках столу й були впроваджені не лише окремими українськими підприємствами, а максимально широко та комплексно – наскільки це можливо», – зауважив Президент. «Це важливий крок, щоб відновити ефективну комунікацію та партнерство між наукою, владою та бізнесом. Я знаю, що низка робіт уже зацікавила наші міністерства – Міністерство інфраструктури, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерство енергетики та захисту довкілля. Ми всі дуже сподіваємося, що це принесе користь, дивіденди нашій державі і вам, поважні вчені та науковці. Ми повинні зробити все, щоб наші науковці могли реалізувати себе в Україні. Це стосується фінансування, розвитку нових досліджень, маркетингу, впровадження нових ідей у життя».

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад також привітала лауреатів і розповіла, як бачить нормальне середовище для розвитку науки: «Отримати таку нагороду – надзвичайно круто! Ви розвиваєте науку в Україні у доволі непростих умовах. Мені здається, що ми, як держава різних рівнів правління, маємо зробити все, аби ваші історії успіху не стали винятковими. Спільно з парламентом, зробимо все можливе, щоб вже цього року дати вам більше коштів на розвиток Центрів колективного користування в університетах, на приєднання до міжнародних програм і грантів мобільності. Ключове – потрібно запустити Національний фонд досліджень, який розпочне фінансування науки на грантових засадах».

Наприкінці виступу міністерка Ганна Новосад привітала з Міжнародним днем жінок і дівчат у науці, який відзначається 11 лютого: «Щиро дякую кожній з вас, що, у дещо патріархальному суспільстві, постійно доводите, що для жінок немає важких тем».

Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» щиро вітає молодих колег-науковців! Бажаємо нових досягнень!

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top