2021-03-26

Нову лабораторію відвідав член Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат України Андрій Боблях.

Лабораторія оснащена новими меблями, лептопами, мобільною дошкою і окремим столом для роботи з конкурсним набором деталей TETRIX – розширеною під вимоги змагань версією комплекту TETRIX MAX.

«Процес вивчення прикладної науки робототехніки передбачає глибоке розуміння фізичних процесів, принципів роботи різноманітних механізмів та електронних пристроїв. Іти шляхом отримання цих знань, набуття навичок, необхідних для створення та програмування роботів значно приємніше, якщо є місце де можна експериментувати та реалізовувати свої ідеї. Таким місцем є Cyber Robo Lab. У лабораторії створено простір для проведення навчальних занять з робототехніки із використанням інноваційних методів навчання. Здобувачі вищої освіти та гості університету матимуть змогу познайомитись із такими напрямами актуальної прикладної науки як мобільна робототехніка, принципи керування промисловими роботами, основи комп’ютерного моделювання тощо», – розповів ректор, професор Володимир Онищенко.

Матеріально-технічна база університету поповнена робототехнічним набором TETRIX – ідеальною платформою для творчості у створенні серйозних моделей роботів з авіаційного алюмінію для навчання. Він містить 843 деталі (структурні, апаратні і рухомі елементи, колеса різних типів, шестерні, балки, рейки, з’єднувальні елементи, вставки та інше), які використовують команди для створення функціональних роботів і рішення складних інженерних завдань.

До 90-річчя Полтавської політехніки комплект компанія ТОВ «Укрнафтагазсервіс» подарувала конкурсний набір TETRIX MAX. Набір додаткових деталей TETRIX MAX налічує 637 деталей для створення більш крупних роботів, вирішення більш складних інженерних задач. Він дозволяє розробляти надзвичайно складні механізми і багатофункціональних роботів на радіоуправлінні.

«У сучасній аудиторії Cyber Robo Lab учасники навчального процесу матимуть змогу почати пошук власних оригінальних рішень інженерних задач, пов’язаних із програмуванням роботів. Використання моделей роботів дає змогу досліджувати принципи дії їхніх сенсорів, освоювати методи керування виконавчими механізмами та дізнаватись про особливості роботи мікроконтролерів. Для функціонування будь-якого робота інженеру необхідно описати алгоритм його роботи, використовуючи сучасні мови програмування. Технічне забезпечення із використанням моделей роботів, реалізованих на платформах Arduino, Fischertechnik, Tetrix, Lego дозволяють всебічно дослідити процеси створення робототехнічних систем. Вирішення робототехнічних задач дає початок інноваціям, креативності і навичкам вирішення проблем. Це згодом знайде своє відображення у прикладних галузях – науці, інженерії та комп’ютерному програмуванні. Під час виконання завдань молодь працює в команді, вони разом навчаються в інтерактивній формі», – прокоментував кандидат технічних наук, доцент кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Навчально-наукового інституту інформаційних технологій і механотроніки Богдан Боряк. Минулого року під час «Ночі молодіжної науки» науковець презентував власну розробку у сфері цифрових технологій – адаптивний цифровий фільтр низьких частот.

«Такий сучасний університет як Полтавська політехніка створює усі необхідні умови для розкриття потенціалу українських студентів, осучаснює аудиторії і відкриває нові сучасні, технологічні лабораторії, залучені молоді науковці. Ідеальне місце для талановитої молоді, на яке варто звернути увагу абітурієнтам. А оскільки є висока мета – Всесвітня олімпіада з робототехніки, одна з найбільших олімпіад світу, ключова подія в області новітніх навчальних технологій та освітніх програм, то і підготовка дуже серйозна. Бажаю результативних виступів на змаганнях і цікавих наукових розробок!» – побажав нардеп Андрій Боблях.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшов до ТОП-50 найпопулярніших українських закладів вищої освіти для вступників на IT-спеціальності у рейтингу DOU.UA.

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top