2021-03-24

Проєкт TISC від Всесвітньої організації інтелектуальної власності реалізується з 2009 року в понад вісімдесяти країнах світу. В Україні – з 2018 року на підставі Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) щодо створення Центрів підтримки технологій та інновацій в Україні. На базі Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) функціонує Центральний TISC, що координує діяльність мережі регіональних Центрів по Україні. У Полтавській області Центр діятиме на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Нову інноваційну локацію у стінах Полтавської політехніки відкрили ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, проректорка з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки Світлана Сівіцька, директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) Данило Цьвок, заступник начальника відділу забезпечення функцій мережі центрів підтримання технологій Укрпатенту Сергій Брудняк та професіонал з питань інтелектуальної власності Укрпатенту Богдана Малютяк, очільники навчально-наукових інститутів, факультетів.

Перелік компетенцій TISC охоплює всі можливі питання набуття, використання та захисту інтелектуальної власності, а також суміжні питання, вирішення яких потребують заявники. Просвітницька діяльність TISC спрямована на збільшення рівня обізнаності із способами захисту інтелектуальної власності, виховання правової культури споживання ОПІВ в населення та поглиблення комунікації зі стейкхолдерами інноваційного та креативного середовища України.

«У житті університету відбулася ще одна приємна і важлива подія, що стала свідченням динамічного розвитку університету як потужного інноваційного центру Полтавщини, у якому працюють та займаються науковою творчістю не одне покоління висококваліфікованих фахівців і вчених.

Приємно констатувати той факт, що наш заклад вищої освіти впевнено долучається до когорти провідних українських університетів, де діють Центри підтримки технологій та інновацій TISC. У нашій державі вже відкрито шістнадцять регіональних інноваційних центрів, що діють у містах Києві, Харкові, Тернополі, Дніпрі, Львові, Черкасах, Луганську, Вінниці. Приємно бути частинною цієї інноваційної екосистеми, адже наразі університет вже має досить розгалужену науково-лабораторну систему, на його базі функціонує єдина на Полтавщині стартап-школа, відкрита спільно з унікальною інноваційною компанією «SIKORSKY CHALLENGE».

Тому участь у програмі мережі Центрів підтримки технологій та інновацій є частиною стратегії щодо стимулювання розвитку інновацій та пошуку інвестицій за допомогою забезпечення доступу до технологій та підвищення ефективності науково-дослідницької діяльності, а відповідно й комерціалізації наукових послуг», – прокоментував ректор університету Володимир Онищенко.

На початку березня політехніка підписала Меморандум про партнерство та співпрацю в сфері освіти, науки з виконавчим комітетом Полтавської міської ради та угоду про створення в Полтаві інноваційного кластеру спільно з холдингом «SIKORSKY CHALLENGE».

«Варто відзначити, що Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став першим на Полтавщині університетом, де розпочинає свою діяльність Центр підтримки технологій та інновацій. Відповідні центри з відпрацьованою моделлю вже вдалося апробувати упродовж останніх двох років, адже мова йде про створення інноваційної екосистеми локального рівня та її інтеграцію в глобальну міжнародну систему. Полтавська політехніка є чудовим прикладом створення максимально комфортних умов для занять освітньою, науковою та інноваційною творчістю.

Серед ключових аспектів діяльності нашої компанії – розуміння унікальності будь-якого винаходу, його захист, отримання відповідного права власності та комерціалізація наукових досліджень. Наші центри базуються на цих трьох ключових «стовпах» діяльності, у них здійснюватиметься спеціалізоване навчання щодо надання консультацій тим винахідникам, стартаперам, що прагнуть займатися власною справою та отримати реальний захист», – зазначив директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту Данило Цьвок.

Представляючи Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності підприємства підписав Меморандум про партнерство та співпрацю з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та угоду про участь у програмі Центру підтримки технологій та інновацій, запровадженій Всесвітньою організацією інтелектуальної власності, яка засвідчує створення нових можливостей для занять науковою діяльністю, захисту та охорони права інтелектуальної власності на певне наукове дослідження, винахід чи відкриття.

Відповідно до Меморандуму співпраця відбуватиметься у напрямках реалізації проєктів щодо охорони інтелектуальної власності, організації спільних семінарів, симпозіумів та інших профільних заходів.

«Наш бренд отримав міжнародне визнання під час Асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності, ставши інтернаціональним. Тому з приємністю вручаємо табличку з назвою Центру вам як свідчення нашої готовності йти назустріч вашим ініціативам», – додав Данило Цьвок.

Заступник начальника відділу забезпечення функцій мережі центрів підтримання технологій Укрпатенту Сергій Брудняк презентував основні напрямки діяльності щойно відкритого Центру підтримки технологій та інновацій. За словами фахівця, патентна система, що невдовзі запрацює, спрямована на заохочення інновацій та стимулювання економічного зростання шляхом:

  • охорони результатів творчості та залучення інвестицій у розробку нового винаходу;
  • публікації та розкриття технічної інформації відносно нових винаходів.

Центри забезпечують безперешкодний доступ до інформації такого типу науковцям, винахідникам та проводять консультації з підбору пошукових критеріїв, що сприятимуть ефективному пошуку технології.

«Інновації – це пріоритет нашої діяльності, ми з гордістю звертаємося до імені винахідника, яке носить наш університет, щоб вкотре переконатися, що з Полтавською політехнікою мрії збуваються. Як Юрій Кондратюк мріяв про зорі, тому ми сьогодні будуємо амбітні плани нашої подальшої співпраці.

Твердо переконаний, що наші спільні зусилля матимуть той сильний синергетичний ефект, що дозволить нам динамічно рухатися далі. Університет відкритий до співпраці, будемо наповнювати наші робочі будні реальними справами», – наголосив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top