2020-11-11

Генеральна конференція ЮНЕСКО у 2001 році офіційно заснувала Всесвітній день науки за мир та розвиток, який щорічно відзначається 10 листопада. Цього року він був присвячений об’єднанню науки та суспільства, а також спільній боротьбі з пандемією.

«Всесвітній день науки за мир і розвиток має на меті забезпечити громадянам отримання інформації про нові тенденції в сфері науки, підкреслюючи одночасно роль вчених у розширенні нашого розуміння дивовижної, але такої незахищеної та вразливої планети, яку ми називаємо домом, та створенні більш стійкого суспільства», – йдеться у повідомленні ЮНЕСКО.

Протягом усієї цієї безпрецедентної кризи ЮНЕСКО, як установа ООН, що має мандат у сфері науки, прагнула зміцнити міжнародне співробітництво в науковій сфері. Діяльність ЮНЕСКО у зв'язку з COVID-19 зосереджена на трьох основних напрямах:

  • сприяння міжнародному науковому співробітництву;
  • забезпечення доступу до води;
  • підтримка заходів із захисту навколишнього середовища.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підтримав міжнародну ініціативу і організував круглий стіл «Open Science».

З актуальними доповідями та ідеями приєднались партнери з Польщі (ректор Познанської політехніки Теофіл Ясеновський, проректор Познанської політехніки Павел Снятала, проректорка Білостоцької політехніки Дорота Анна Кравчук), Хорватії (завідувач кафедри економіки бізнесу Університету Північ Анте Ронцевич), Азербайджану (професор Азербайджанського державного економічного університету Ельшад Мамедов, аспірантка АДЕУ Есміра Ахмадова) та представниці Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України – Олеся Ващук, голова Ради, та Ірина Губеладзе, член Ради і представниця України у Європейській раді аспірантів та молодих дослідників Eurodoc (Plan S Officer (відповідальна за співпрацю з cOAlition S щодо поточних розробок з питань впровадження Плану S та політики відкритої науки) та Bologna Follow up Group Officer (відповідальна за співпрацю з групою супроводу Болонського процесу (BFUG)).

Науковці університету – проректорка з наукової та міжнародної роботи, кандидат економічних наук, доцент Світлана Сівіцька, директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту, доктор економічних наук, доцент Ірина Черниш і голова Ради молодих вчених Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, кандидат технічних наук, доцент Юрій Авраменко на чолі з ректором, професором Володимиром Онищенком поділилися досвідом Полтавської політехніки у протидії пандемії, науковими розробками, зокрема створеними на користь Полтавської громади, та аналітикою змін у потребах суспільств різних країн світу.

«Сьогодні, в умовах пандемії, як ніколи важливим став розвиток науки для суспільства. Саме таку тематику обрало ЮНЕСКО для відзначення цьогорічного дня науки. В умовах пандемії, університети в усьому світі трансформувалися та стали цифровими інноваційними центрами. Змінилися і пріоритети наукових досліджень, направлені на вирішення сучасних актуальних питань подолання наслідків COVID-19. Економічні наслідки неминучі, але саме науковці можуть запропонувати ефективні рішення для подолання кризових явищ. Переконаний, що потенціал молодих вчених здатен змінювати світ на краще і подолати кризи, спричинені коронавірусом», – наголосив ректор, професор Володимир Онищенко.

Наука і науковці мають величезне значення у мирному та сталому розвитку суспільств, а спеціальний день дає можливості для інформування громадян про досягнення науки. ЮНЕСКО заохочує національну і міжнародну солідарність в інтересах спільного використання наукових досягнень різними країнами і бореться за відновлення національного і міжнародного обов’язку використовувати науку на благо суспільства. Але наука стикається з багатьма викликами і потребує підтримки.

 

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top