2020-10-27

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва пройшла чотиритижневий онлайн-курс «Tricky American Pronunciation» від Каліфорнійського університету в Ірвайні на освітній платформі Coursera та отримала сертифікат про його успішне завершення. Тематика курсу присвячена особливостям вимови американської англійської мови, огляду практичного інструментарію по вивченню фонетичних процесів мови.

Каліфорнійський університет в Ірвайні (University of California, Irvine) – громадський дослідницький університет в США, один з десяти кампусів Каліфорнійського університету, заснований у 1965 році. Англійська назва університету часто скорочується до UCI або UC Irvine, українська назва до УКІ - Університет Каліфорнії в Ірвайні. На сьогоднішній день UCI входить у топ-40 університетів США, займає 9 місце в рейтингу державних навчальних закладів США, та 49-е в загальносвітовому рейтингу Times Higher Education World University Rankings, а також 46-ю позицію в Академічному рейтингу університетів світу.

«Викладаючи у студентів спеціальності 035 «Філологія» два основні мовні курси з практики усного і писемного мовлення та практики перекладу, постійно зіштовхуюся з декількома варіантами транскрипції певних слів, найчастіше – британським та американським варіантами вимови. У студентів неодмінно виникають питання про відмінності у вимові між класичним варіантом англійської мови та англійською мовою Сполучених Штатів Америки.

Тому цього року я вирішила пройти окремий курс, присвячений саме американській англійській мові, щоб потім поділитися набутою інформацією зі своїми студентами», – прокоментувала кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва.

Курс модерували троє досвідчених викладачів з Каліфорнійського університету. Слухачі практикували звуки американської англійської, які викликають найбільше труднощів – голосні, приголосні, висхідну та низхідну інтонацію, як природньо з’єднувати звуки та слова у реченнях, щоб зімітувати вимову носіїв мови. Кожного тижня учасники опрацьовували текстовий матеріал, переглядали відеолекції, виконували тестові завдання, записували власний аудіофайл, у якому потрібно було начитати текст, імітуючи американську інтонацію, наголос у реченні, вимову слів та оцінювали роботи трьох однокурсників за критеріями правильної вимови голосних/приголосних, чіткості звуків, інтонації тощо.

Для переходу на наступний рівень, тобто тиждень навчання, під час виконання завдань потрібно було набрати як мінімум 82 % успішності. Значна перевага платформи Coursera – їхні курси з міжнародною сертифікацією визнаються в усьому світі і навіть зараховуються багатьма компаніями та організаціями як курси підвищення класифікації.

«Навчатися було цікаво, адже отримані знання планую використовувати у повсякденній мовній та викладацькій практиці. Намагаюся бути в курсі всіх наукових новинок, долучатися до проходження онлайн-курсів, вебінарів та науково-практичних конференцій. Отримані результати проходять апробацію зі студентами та долучаються до моєї власної скарбнички методичного інструментарію», – розповіла Анна Павельєва.

Викладачка неодноразово брала участь у серіях вебсемінарів від Міністерства освіти і науки України, уже пройшла курси від австралійського і британського університетів та взяла участь у міжнародному онлайн – марафоні до Дня перекладача.

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top