2020-10-01

Заходи відбулись у рамках грантового проєкту «Підвищення впливу жінок у розбудові місцевого економічного розвитку як запорука успішної реалізації гендерної політики міста Полтави» (ініціатори – Департамент економіки і інвестицій Полтавської міської ради, Благодійна організація «Світло надії» та авторський колектив: Тетяна Юрченко, Роман Дрозд, Віта Клименко, Світлана Туль та Ольга Шкурупій).

STEM-освіта – це низка чи послідовність курсів або програм навчання, яка готує учнів до успішного працевлаштування, до освіти після школи або для того й іншого, вимагає різних і більш технічно складних навичок, зокрема із застосуванням математичних знань і наукових понять. Акронім STEM використовується для позначення популярного напряму в освіті, що охоплює природничі науки, технології, технічну творчість та математику.

У онлайн-симпозіумі узяло участь близько півтисячі учасниць. 30 учасниць представили відеопрезентації власної діяльності та здобутків представлених ними закладів освіти у оффлайн-форматі, серед них обирали найкращих.

Досягнення Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка у впровадженні STEM-освіти на високому рівні презентувала кандидат фізико-математичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри вищої та прикладної математики Наталія Ічанська.

«Відповіддю на величезну кількість питань, що хвилюють освітян регіону, може дати впровадження STEM-освіти. Після підписання Меморандуму про створення Коаліції STEM-освіти 16 вересня 2015 року в Києві технології почали розвиватися ще стрімкіше. Як впроваджується STEM-освіта у нашому університеті, адже помиляється той, хто гадає, що це можливо тільки для школи? У Полтавській політехніці студенти вивчають базового та профільного рівня у залежності від спеціальностей, проводимо тренінги та вебінари з представниками виробництва, які точно знають, де необхідно використати отриманий досвід. Формуємо математичні компетентності на всіх освітніх рівнях, реалізовуємо круті спільні проєкти зі школярами, студентами, випускниками та потенційними роботодавцями, адже STEM-проєкти – це інтегрована дослідницька, творча діяльність, спрямована на отримання самостійних результатів під нашим мудрим керівництвом. Під час вивчення курсу розв’язуємо задачі про архітектурні споруди та пам'ятки рідного міста, світу, задачі економічного, біологічного, хімічного, фізичного та географічного змісту. Ми розвиваємося, вчимося, опановуємо нове та сучасне!», – підкреслила Наталія Ічанська.

Найкращі відеопрезентації з популяризації STEM-освіти серед жінок:

  • Наталія Ічанська, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»;
  • Катерина Ляхман, Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №38;
  • Олена Глуховець, Полтавська гімназія №32;
  • Наталія Даниленко, Полтавська гімназія №32;
  • Олена ЗайцеваЮлія Бровко, Полтавська гімназія №33;
  • Юлія Копелець, Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №7 ім. Т.Г. Шевченка;
  • Надія Макаренко, Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №9;
  • Дар'я Недоріченко, Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №30;
  • Наталія Северенчук, Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №28;
  • Світлана Сахацька, Полтавська гімназія №13;
  • Наталія Юдіна, Полтавська гімназія №33.

Авторки візьмуть участь у зйомці загального відеоролику для популяризації STEM-професії серед жінок Полтави.

«Багато хто вважає, що STEM-освіта – це лише для школи. Але це помилково, її елементи варто впроваджувати і у вищій школі. На мою думку, математика – наука необхідна та важлива. Потрібно вчити дітей ще зі школи і у вищій школі бачити математику скрізь», – прокоментувала переможниця Полтавського наукового онлайн-симпозіуму «STEM-освіта – ти зможеш усе!» Наталія Ічанська. За високі педагогічні напрацювання, блискучий досвід впровадження STEM-освіти та перемогу в Полтавському науковому онлайн-симпозіумі «STEM-освіта – ти зможеш усе!» науковиця нагороджена дипломом I ступеню та сертифікатом.

Нагороджували полтавок директорка Департаменту економіки і інвестицій Полтавської міської ради Віта Клименко та засновниця «Місцевої кав'ярні», менторка програм з жіночого підприємництва, маркетингу, корпоративної культури та стартапів Катерини Бабіч.

Під час конкурсу startup-проєктів «Полтавський жіночий бізнес-марафон» креативними учасницями були презентовані соціально важливі для Полтави проєкти:

  • система електронного обліку учнів «Паспорт громадянина школи» (Карина Дудник, диплом І ступеня);
  • 38 School за чисте місто (Катерина Ляхман, диплом ІІ ступеня);
  • Центр особистісного розвитку «WorlDevelop» (Діана Поплюйко, диплом ІІІ ступеня);
  • Міжкультурний ресторан «Universe» (Юлія Туменко, диплом ІІІ ступеня).

За словами директорки Департаменту економіки і інвестицій Полтавської міської ради Віти Клименко, будуть оцінені всі проєкти, надіслані креативною прекрасною половиною Полтави – представницями закладів освіти міста. Ініціатива реалізується за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, що вже підтримало спільну діяльність Асоціації міст України та Проєкту ПРОМІС, впровадженого Федерацією канадських муніципалітетів.

Аспірантки кафедри міжнародних економічних відносин та туризму університету Ірина Новицька та Катерина Челембієнко стали володарками «Гран-прі» конкурсу стартапів.

Переможними визнані такі проєкти:

  • Кросфіт-майданчик (Катерина ЧелембієнкоІрина Новицька);
  • Мотузковий парк розваг (Діана Лещенко);
  • Green Island (Дар'я Романюха).

Усі три інфраструктурні проєкти отримали безкоштовну консультацію від бізнес-експерта щодо реалізації стартапу та будуть включені до Плану реалізації заходів стратегії міста Полтави на період 2021-2023 років.

Контакти

Голова Ради молодих учених університету, кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій

Top